Methodiek

Kinesiologie is een manier om stress te verminderen of weg te nemen rond om het even welk thema. Hierdoor vinden we mentale rust en/of verlichten fysieke klachten.

Het was oorspronkelijk dr. George Goodheart, een Amerikaanse chiropractor die in de jaren 60 aan de hand van Westerse technieken en de principes van de traditionele Chinese genees- kunde een systeem ontwikkelde dat hij "Toegepaste Kinesiologie" noemde. Hoewel dit oorspronkelijk enkel mocht toegepast worden door geneesheren, werd de techniek door Dr. John Thie, chiropractor en leerling van G. Goodheart, vereenvoudigd en toegankelijk gemaakt voor iedereen onder de naam “Touch for Health”. In de loop der jaren zijn er nog meerdere stromingen binnen de kinesiologie ontstaan, maar alle gebruiken ze het lichaam (de spieren) als gids.

Bij In Balans passen we voornamelijk de 3-in-1-kinesiologie toe, aangevuld met elementen uit Touch for Health, Brain Gym® en Edu-K in depth. In Balans werkt hierbij nauw samen met Natalie Amore, Brain Gym®-instructeur.

Je lichaam als gids

Onze spieren reageren automatisch op wat we denken en voelen. Iets doen wat je graag doet, gaat vanzelf. Iets moeten doen waar je tegenop ziet, vraagt een grotere inspanning. Waarom? Iets wat je stress bezorgt, zal de kracht in je spieren verminderen. Daarom verkrampen ook onze spieren onder stress. Ons lichaam wil deze verminderde spierkracht immers compenseren door krampachtig meer op te spannen. Wanneer je echter iets doet wat goed is voor jou, verhoogt de kracht in je spieren. Bij kinesiologie testen we telkens je spierkracht om te achterhalen wat er nodig is om je lichaam opnieuw in balans te krijgen. Met andere woorden: om stress los te laten.

De metafoor van de auto

Je kan ons lichaam vergelijken met een auto, voorzien van alle hoogtechnologische snufjes: automatisch remsysteem, parkeersensoren, ingebouwde GPS, automatische versnellingen, enz.

Onze wil/verstand kan je dan zien als de chauffeur. Rijden met zo’n auto gaat vanzelf. Tenzij er wat hapert aan die technologie. Dan moet je bijsturen en corrigeren. Je komt er wel, maar het kost meer moeite. Zo gaat dat ook met een lichaam onder stress. Je kan nog wel functioneren, maar het vraagt veel energie en wilskracht. Eens je lichaam ‘in balans’ is, volgt je hoofd vanzelf. Zo lijkt alles weer vlotter te verlopen.